SD är rasister men alla deras väljare är inte rasister.

0 0
Read Time:2 Minute, 28 Second

Ingenting tyder på att nära 1,3 miljoner svenskar plötsligt blivit rasister eller nazister. De flesta av SDs väljare röstar nämligen INTE på dem för att det är ett nyssnazistiskt parti.

Nu är många oroliga, rädda, arga och ledsna. Det är rimligt och begripligt, men ska vi förhindra att SD växer ytterligare och att den svenska demokratin hotas så måste vi bli smartare och tänka oss för. Att kalla 1,3 miljoner svenskar för nazister, rasister eller hbt-hatare kommer inte att minska SDs inflytande. Tvärtom.

Nästan hälften av alla väljare vet inte vilken valsedel som styr sjukvården. Det är inte för att de är ointelligenta, men de saknar tillräcklig kunskap om hur det svenska samhället är uppbyggt och det är självklart ett problem. Men om nästan varannan väljare inte vet vad den där blåa valsedeln påverkar för något så är det nog inte rimligt att tro att alla väljare känner till SDs historia, vet vad deras högsta företrädare egentligen tycker eller vilken politik de tänker bedriva.

”Underskatta aldrig människors intelligens, överskatta aldrig deras kunskaper”

Sigge Ågren

De av oss som inte tänker flytta till ett annat land kommer att få leva med att var femte väljare röstat på SD. Låt oss se till att det blir färre nästa val.

Det är därför boken ”Om tyranniet oroar dig” ger konkreta råd för hur man kan arbeta smartare mot rasism, fascism, troll och rysk statspropaganda (jo, den har betydelse här också).

Mindre än fem procent har problem med att ha en invandrare som granne (läs mer på länken här bredvid). Om vi behandlar nära 1,3 miljoner svenskar som om de är nazister kommer ännu fler rösta på SD nästa val. SD är rasister/nyssnazister, men deras väljare är inte självklart vare sig rasister eller homofober.

Låt oss hjälpas åt för att stoppa tyranniets framväxt.

Källor till punkt 1 i bilden ovan:

  • Att vi tenderar dra slutsatser om ”hur andra är” utifrån deras beteende i en situation är väl styrkt i forskning, exempelvis inom socialpsykologin (”det fundamentala attributionsfelet”).
  • Enligt en NOVUS-undersökning på SVTs uppdrag (mars 2022) vet 47 procent att det är regionernas ansvar att människor ska få hälso- och sjukvård.
  • Exempelvis visade en fransk studie (2002) att barn (och vuxna) genom att titta på bilder av kandidaterna pekade ut de verkliga vinnarna i valet när de ombads dra slutsater endast utifrån kandidaternas utseende. De som såg pålitliga/kompetenta ut valdes.
  • Det finns enorma mängder forskning som visar att vi tenderar basera våra val, beslut och resonemang på helt andra saker än rationella och objektiva överväganden.

Källor till punkt 2 i bilden ovan:

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *